Cuvânt de salut

108833803_616022735999493_6432367952871114596_n

Stimați iubitori ai vinului!

 

Anul acesta Curtea de Vinotecă va fi puțin diferită față de alți ani. Dar se va ține!

Pe lângă dezvoltarea cunoștințelor de oenologie și degustarea unor selecții excelente, Curtea de Vinotecă s-a remarcat prin discuțiile amicale. Nici în acest an nu renunțăm la plăcerea de a ne bucura de vinurile frumoase într-un anturaj mai restrâns de prieteni. Vă invităm, dragi iubitori ai vinului din Tîrgu Mureș și împrejurimi, să deveniți partenerii noștri organizatori și să țineți propria Dvs. degustare de vinuri în propria Dvs. grădină, pe terasă, în living, în compania intimă a familiei, rudelor, prietenilor. Dvs. să vă îngrijiți de invitați, iar noi asigurăm selecțiile de vinuri și cursurile online de oenologie, prezentate de producătorii, experții acestei băuturi nobile.

Vă doresc să aveți parte de vinuri jucăușe, savori proaspete și multe idei inventive!

 

Dr. Vass Levente,
gazda Curții de Vinotecă din Tîrgu Mureș

Curtea de Vinotecă se desfășoară în perioada 17–19 septembrie 2020, însă de această dată nu ne vom întâlni la adresa obișnuită de pe str. Revoluției, ci fiecare își va invita prietenii în propria sa curte, terasă sau living, iar degustările vor fi transmise online. Astfel în loc de o singură Curte de Vinotecă vor exista atâtea locații, câte familii, cercuri de prieteni se conectează la noi de acasă.

Timp de trei seri se pot degusta vinurile din trei regiuni viticole autohtone: Vitis Metamorfosis produce vinuri excelente în regiunea Dealu Mare, Domeniul Bogdan este o podgorie bine cotată a vestitei regiuni dobrogene Murfatlar, iar vinurile de calitate excelentă a regiunii piemontane a județului Arad ne vor fi aduse din podgoria lui Balla Géza.

Vinurile vor fi prezentate de înșiși reprezentanții podgoriilor, respectiv de somelierii acestora, în cadrul unui curs online, în fiecare seară de la ora 19.

 

Ce ai de făcut, în cinci pași simpli

  1. Consultă pe site-ul nostru programul Curții de Vinotecă și cele trei degustări!
  2. Vorbește cu prietenii tăi despre ofertele fiecărei seri și decideți împreună la care degustare doriți să participați, în grădina, terasa, livingul unuia dintre voi!
  3. Comandați pe site-ul nostru pachetul de vinuri pe care l-ați ales împreună! Noi vă vom trimite la domiciliu selecția, prin serviciul de curierat.
  4. Nu vă mai rămâne decât să puneți vinurile la rece, iar în seara degustării să urmăriți transmisia online pe pagina Facebook a Curții de Vinotecă de pe un laptop sau telefon.
  5. Dacă vreți să știți mai multe despre lumea vinurilor, să primiți informații de specialitate, dar pe înțelesul tuturor, atunci vizionați și cursul nostru de inițiere online!

*Nu e nici o problemă dacă nu sunteți târgumureșeni sau dacă în seara respectivă a degustării online tocmai sunteți ocupat. Serviciul de curierat Winebox vă livrează vinurile la domiciliu pe raza municipiului și localităților limitrofe sau se pot ridica personal din magazinul de vinuri aflat în Promenada Mall.

După degustarea transmisă live, o înregistrare va fi arhivată pentru a putea fi vizionată oricând.

  • A Marosvásárhelyi Borudvar nyitvatartási ideje: 16:00-23:00 óra.
  • A rendezvényen részt vehet bárki, aki a bejáratnál 10 lej ellenében megvásárolta a Borudvar üvegpoharát és elfogadta a házirendet. Távozáskor a poharak visszaválthatóak a pohárjegy visszaadásával.
  • A borokat kizárólag a Borudvar gravírozott üvegpoharaiban lehet fogyasztani.
  • Nyolc házikónál lehet minőségi palackozott bort fogyasztani, vagy elvitelre vásárolni. Két házikónál finom, hagyományos ízű felvágott- és kézműves sajtkülönlegességek várják az idelátogatókat, de boros fagyi elfogyasztására is lesz lehetőség.
  • A rendezvényen, szombat kivételével, minden nap 18.00 órai kezdettel vehetnek részt borkóstolón a Borudvar látogatói.
  • Szombaton 17.00 órától román nyelven, 19.00 órától magyar nyelven zajlik a borkóstoló.
  • Tisztelettel kérjük, hogy a napi borkóstolókra a helyszínen jelentkezzenek legalább fél órával a kezdés időpontja előtt. A helyek száma korlátozott. A belépő ára 25 lej személyenként és a helyszínen vásárolható.
  • A borkóstolókra a Studium–Prospero Kulturális Központ termében kerül sor, a Borudvarban.
  • A Marosvásárhelyi Borudvar nyitvatartási ideje: 16:00-23:00 óra.
  • A rendezvényen részt vehet bárki, aki a bejáratnál 10 lej ellenében megvásárolta a Borudvar üvegpoharát és elfogadta a házirendet. Távozáskor a poharak visszaválthatóak a pohárjegy visszaadásával.
  • A borokat kizárólag a Borudvar gravírozott üvegpoharaiban lehet fogyasztani.
  • Nyolc házikónál lehet minőségi palackozott bort fogyasztani, vagy elvitelre vásárolni. Két házikónál finom, hagyományos ízű felvágott- és kézműves sajtkülönlegességek várják az idelátogatókat, de boros fagyi elfogyasztására is lesz lehetőség.
  • A rendezvényen, szombat kivételével, minden nap 18.00 órai kezdettel vehetnek részt borkóstolón a Borudvar látogatói.
  • Szombaton 17.00 órától román nyelven, 19.00 órától magyar nyelven zajlik a borkóstoló.
  • Tisztelettel kérjük, hogy a napi borkóstolókra a helyszínen jelentkezzenek legalább fél órával a kezdés időpontja előtt. A helyek száma korlátozott. A belépő ára 25 lej személyenként és a helyszínen vásárolható.
  • A borkóstolókra a Studium–Prospero Kulturális Központ termében kerül sor, a Borudvarban.

Program

Program

18.00 – curs de inițiere în oenologie, în limba română, cu sommelierul Péntek István

19.00 – degustare de vin, în limba română – Vitis Metamorfosis

 

Prezintă: oenologul Fiorenzo Rista și directorul comercial Dan Burlacu.

 

Programele pot fi urmărite online pe pagina Facebook a Curții de Vinotecă.

Vinuri degustate

Sauvignon Blanc – Via Colțul Pietrei, 2019

Syrah – Via Colțul Pietrei, 2016

Pinot Noir – Via Marchizului, 2017

Negru de Drăgășani – Via Marchizului, 2018

Cabernet Sauvignon – Cantus Primus, 2016

Program

18.00 – curs de inițiere în oenologie în limba maghiară, cu sommelierul Péntek István

19.00 – degustare de vin, în limba maghiară – Domeniul Bogdan

 

Prezintă: Péntek István, somelier

 

Programele pot fi urmărite online pe pagina Facebook a Curții de Vinotecă.

Vinuri degustate

Cuvee Experience – Alb, 2019

Cuvee Experience – Rose, 2019

Cuvee Experience – Roșu, 2017

Primordial – Sauvignon Blanc, 2019

Primordial – Fetească Neagră, 2018

Program

19.00 – degustare de vin, în limba maghiară – Balla Géza

 

Prezintă: Balla Géza, oenolog

 

Programele pot fi urmărite online pe pagina Facebook a Curții de Vinotecă.

Vinuri degustate

Frizzy, 2019

Mustoasă de Măderat, 2019

 Cadarcă Rose, 2019

Cadarcă – Kolna, 2018

Cadarcă – Stonewine, 2017

Fetească Neagră – Cabernet Franc – Stonewine, 2016

Crame participante

Ghidul începătorului

Cum trebuie să fie un vin bun?

Vinul bun trebuie să redea tipicitatea soiului de struguri, locul de cultivare (terroirul) și să fie în echilibru: să nu iasă în evidență aciditatea prea puternică sau orice gust neplăcut. În lume există aproximativ 1400 soiuri de struguri, nenumărate și variate locuri unde se cultivă, multe metode de cultivare și de vinificație, toate acestea formează infinite combinații. Totuși în cele mai bune zone viticole s-a format cu timpul combinația între cel mai potrivit soi de struguri, metodă de cultivare și de vinificație.

bor2

Cum se păstrează vinul?

Vinul este relativ sensibil, nu îi place frigul, căldura, soarele etc. După cumpărare este indicat să se păstreze câteva zile la loc întunecat și răcoros. Adesea transportul influențează negativ vinurile. Dacă dorim să păstrăm vinul pe o perioadă mai îndelungată, este important să îi asigurăm condițiile corespunzătoare. Ideal este ca încăperea să fie răcoroasă, cu temperatură constantă, având umiditatea în jurul valorii de 50%. Buteliile se pun în poziție orizontală, fără a le roti sau mișca.

bor11

Cum se consumă vinul?

Un factor determinant este temperatura vinului: vinurile albe și cele dulci se consumă răcite la 10-12 °C, vinurile roșii ușoare la 14-15 grade, iar cele roșii corpolente la 16-18 grade, aproape de temperatura camerei. La aceste valori ale temperaturii se degajă cele mai multe arome.  După turnarea în pahar se aerisește. Butelia se deschide cu o jumătate de oră, o oră înainte de consumare. Butelia începută nu se va păstra mai mult de 2-3 zile nici măcar în frigider, fiindcă nu îi face bine contactul cu aerul, mai bine să-l bem.

bor33

Cum trebuie să fie un vin bun?

Vinul bun trebuie să redea tipicitatea soiului de struguri, locul de cultivare (terroirul) și să fie în echilibru: să nu iasă în evidență aciditatea prea puternică sau orice gust neplăcut. În lume există aproximativ 1400 soiuri de struguri, nenumărate și variate locuri unde se cultivă, multe metode de cultivare și de vinificație, toate acestea formează infinite combinații. Totuși în cele mai bune zone viticole s-a format cu timpul combinația între cel mai potrivit soi de struguri, metodă de cultivare și de vinificație.

Cum se consumă vinul?

Un factor determinant este temperatura vinului: vinurile albe și cele dulci se consumă răcite la 10-12 °C, vinurile roșii ușoare la 14-15 grade, iar cele roșii corpolente la 16-18 grade, aproape de temperatura camerei. La aceste valori ale temperaturii se degajă cele mai multe arome.  După turnarea în pahar se aerisește. Butelia se deschide cu o jumătate de oră, o oră înainte de consumare. Butelia începută nu se va păstra mai mult de 2-3 zile nici măcar în frigider, fiindcă nu îi face bine contactul cu aerul, mai bine să-l bem.

Cum se păstrează vinul?

Vinul este relativ sensibil, nu îi place frigul, căldura, soarele etc. După cumpărare este indicat să se păstreze câteva zile la loc întunecat și răcoros. Adesea transportul influențează negativ vinurile. Dacă dorim să păstrăm vinul pe o perioadă mai îndelungată, este important să îi asigurăm condițiile corespunzătoare. Ideal este ca încăperea să fie răcoroasă, cu temperatură constantă, având umiditatea în jurul valorii de 50%. Buteliile se pun în poziție orizontală, fără a le roti sau mișca.

Organizator:

Partener principal:

Parteneri: